Людей відправлятимуть до судів цивільної юрисдикції.

Українцям пояснили, до яких судів подавати позови проти Фонду гарантування вкладів фізосіб. Розглядаючи справу №6-1489цс16, Верховний суд постановив, що суперечки за додатковими угодами з банком з тимчасовою адміністрацією або ліквідатором проблемного банку повинні розглядатися в судах цивільної юрисдикції, а не в адміністративних.

При цьому ВСУ розмежував юрисдикцію судів загальної юрисдикції, а також господарських і адміністративних в випадках, коли в банку введена тимчасова адміністрації або, коли його поставили на ліквідацію. У цих випадках потрібно йти в районний суд, а не в господарський або адміністративний. Після такого роз’яснення суду, люди нарешті розуміють, куди їм потрібно йти і не витрачають час даремно, подаючи позов до господарського чи адміністративного суду. Раніше на цей рахунок були різні трактування, і це створювало масу проблем.

За словами юристів, через відсутність однозначної позиції щодо розподілу судів, люди втрачають навіть не місяці, а роки.

Клієнт банку звертається, припустимо, в адміністративний суд, справа розглядається в першій, апеляційної, касаційної інстанції, приймаються рішення по суті, що може займати не один рік. І вже на стадії розгляду справи Верховним судом, ВСУ приймає рішення, що цей спір не може розглядається в порядку адміністративного провадження і відправляє позивача до суду загальної юрисдикції. І клієнтові банку потрібно починати все заново вже в іншому суді, а головне він не застрахований від того, що на рівні касації або ж Верховного суду йому знову не відмовлять через неправильність вибору юрисдикції.»

ОЛЕНА ЛИСЕНКО, UBR

Залишити коментар